JARDI DĀRZI    TŪJAS DZĪVŽOGOS UN TO STĀDĪŠANA
Tūjas dzīvžogos

TŪJAS DZĪVŽOGOS UN TO STĀDĪŠANA

Rudens ir perfekts laiks tūju dzīvžoga stādīšanai un tieši tādēļ šoreiz vēlamies pastāstīt par populārākajām tūju dzīvžogu šķirnēm – Smaragd un Brabant. Mūsu klienti bieži vaicā – kāda ir atšķirība? Kā stādīt tūju dzīvžogu? Tādēļ šajā rakstā, atradīsiet atbildes uz šiem abiem jautājumiem.

“SMARAGD”
Smaragd tūja dzīvžogā
“BRABANT”

Brabant tūja dzīvžogā

 

​Rietumu tūja SMARAGD Rietumu tūja BRABANT
Augstums/Platums 4m / 1,5m 4-6m / 2-3m
Vainaga forma Konisks ar blīvu zarojumu Konisks ar izplestu zarojumu
Skuju krāsa Smaragdzaļa Gaiši zaļa
Gaisma Saule – pusēna – ēna Saule – pusēna – ēna
Cirpšana Piecērp tikai galotnītes. Tas modina snaudošos pumpurus un veicina tūjas augšanu. Arī vizuālais efekts. Galotnītes var piegriezt noapaļotā formā vai taisnā līnijā, veidojot vairāk stabveida formu. Regulāri jācērp vainags no visām pusēm, lai dzīvžogs veidotos skaists un blīvs. Jārēķinās ar vairāk laiku kopšanai.
Augšanas ātrums Gada pieaugums ~10cm, atkarībā no augšanas apstākļiem (augsne, laistīšana u.c.) Gada pieaugums ~30cm, atkarībā no augšanas apstākļiem (augsne, laistīšana u.c.)
Stādīšanas attālums 50-70 cm
Būs vajadzīgi vairāk stādi, salīdzinot ar Brabant
70-90 cm
​Cenas atšķirība Runājot par atšķirību izmaksās, cenas ziņā stādi Smaragd un Brabant maksā līdzīgi. Dažkārt Brabant mēdz būt mazliet lētāks, tomēr svarīgi ir pievērst uzmanību ne vien cenai, bet arī pašiem stādiem. Ir vērts pievērst uzmanību ne tikai norādītajam stāda augstumam, piemēram, 140-160cm; 160-180cm utt., bet arī to kuplumam. Piemēram, Brabant tūjas, sākot no izmēra 160-180cm tiek piedāvātas jau piecirptas un šādi stādi var būt mazliet dārgāki, tomēr tie būs daudz kuplāki.

 

STĀDĪŠANAS LAIKS

Tūjas var stādīt no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Pavasarī un rudenī ir pieejami stādi, kas rakti no lauka, tos sauc par sakņu kamolstādiem (atsķirībā no kailsakņiem, sakņu kamoli ir iesieti džutas audumā un lielākiem stādiem arī stiprināti ar speciālu drāšu sietu). Pārējā sezonā – pērkamas tūjas, kas audzētas konteineros (podos). Tūjas, kas audzētas un raktas no lauka, ir kuplākas, kā arī cenas ziņā bieži lētākas par konteinerstādiem.

Tūjas dzīvžogos

 

8 SOĻI STĀDĪŠANĀ

1.solis

Vispirms ir jāsagatavo tranšeja stādīšanai. Tūju tranšeju rok 50 – 60cm platumā un 40 – 50cm dziļumā. Svarīgi novērtēt esošās augsnes kvalitāti. Ja augsne ir laba, tad to var nemainīt, tikai ielabot ar kūdru, komposta materiālu vai satrūdējušiem kūtsmēsliem. Ja augsne ir slikta, nabadzīga, tajā ir būvgruži u.tml., tad labāk nomainīt augsni pilnībā. Tranšeju rok vismaz 50cm attālumā no žoga, lai tūjām ir vieta, kur augt.

2.solis

Augsnei izmanto neitralizētu kūdras substrātu! Tūjām nevajag ļoti skābu augsni. Tūju augšanai nepieciešamais pH ir 5,5-6,5.

3.solis

Sagatavoto tūju tranšeju kārtīgi salej ar ūdeni, tā, ka veidojas gandrīz dubļi un ļauj nostāvēties, vēlams, līdz nākošajai dienai.

4.solis

Lai tūjas iestādītu ar vienādu attālumu, saliek atzīmes, izmantojot kādus mietiņus vai, piemēram, ģeotekstila naglas – kaut ko, kas kalpos attāluma fiksēšanai. Stādot, tūja jāapskata, jo tās mēdz gadīties mazliet šaurākas vai platākas. Nepieciešamības gadījumā nedaudz jāpieregulē attālumus, lai dzīvžogs vizuāli veidotos vienlīdz blīvs.

5.solis

Tūjas jāstāda tādā pat dziļumā kā tās ir augušas podiņā vai sakņu kamolstādiem – tā, lai ir nosegts džutas audums, bet ne par daudz dziļi. Pārāk dziļi iestādītas tūjas var sākt nīkuļot. Tas ir biežs iemesls, kādēļ dzīvžogā tūjas aug dažādi – citas ātrāk, citas lēnāk. Tādēļ svarīgi visas iestādīt vienlīdz dziļi!

SVARĪGI! Sakņu kamolstādus zemē stāda ar visu džutas audumu un drāšu sietu. Ja apsietā vieta pie stumbra ir ļoti cieša, tad to var atgriezt vai pārkniebt, kad tūja jau ir stabili iekārtota stādbedrē. Drāšu siets sadalās 3-5 gadu laikā pēc stādīšanas.

6.solis

Agrotekstils nav jāizmanto obligāti, tomēr pasargās Jūsu dzīvžogu no nezālēm. Mēs to parasti klājam pēc stādīšanas, pretim katrai tūjai veidojot iegriezumu, un agrotekstilu ielokot tā, lai tas nav pavisam cieši apkļāvies ap augu stumbriem.

7.solis

Vienkārša pilienlaistīšanas trubas ielikšana, būs lielisks palīgs laistīšanā, arī ja nav plānots ierīkot pilnīgi automatizētu laistīšanas sistēmu. Trubai var pievienot dārza šļūteni, ļaujot ūdenim tecēt pāris stundas. Tā nebūs pilnīga automatizācija, tomēr atvieglos laistīšanas darbu ar rokām. Tas īpaši noderēs sākumā, kad tūjas būs jālaista daudz un bieži – atkarībā no laikapstākļiem, bet caurmērā vismaz 2 reizes nedēļā, izlejot vismaz 20l ūdens uz katru stādu (atkarībā no izmēra).

8.solis

Mulču izmantot nav obligāti, tomēr tā būs līdzīgi kā glazūra kūkai – skaistam un akurātam noformējumam, vienlaikus pasargājot augsni no izžūšanas.

SVARĪGI! Stādot, noteikti NEizmantot minerālmēslus! Sagatavotajā tranšejā jau būs pietiekami daudz barības vielu un pēc stādīšanas tūjām ir jāļauj ieaugties, nevis ar minerālmēslu palīdzību jāstimulē strauja augšana. Tādējādi tūjas var pat aiziet bojā. Mēslot ar minerālmēsliem var sākt otrajā vai trešajā gadā pēc stādīšanas.

 

Tūjas dzīvžogos

 

Pareizi sagatavota augsne un stādīšana ir svarīgi priekšnosacījumi, lai Jūsu dzīvžogs augtu skaists un veselīgs daudzu gadu garumā. Jautājiet padomu profesionāļiem – stādaudzētavu pārdevējiem, apzaļumotājiem, dārzkopjiem.

Lai koši un skaisti dzīvžogi!

JARDI

SIA "JARDI", Reģ.Nr. 52103105721, ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) Nr. SKV-L-2023/17 par atbalsta saņemšanu komersantiem saskaņā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu „Starptautiskās konkurētspējas veicināšana”
SIA "JARDI", Reg. No. 52103105721, has concluded agreement with the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) no. SKV-L-2023/17 about receiving support for merchants under the European Regional Development Fund project "Promoting International Competitiveness"