JARDI DĀRZI    DĀRZA DIZAINS – SOLI PA SOLIM
Dārza dizains

DĀRZA DIZAINS – SOLI PA SOLIM

Dārza dizains ir gan māksla, gan zināšanu kopums, gan arī pārdomāts un komplekss process. Veiksmīgā dārza dizainā ir vērojama saskaņa un harmonija starp būvēm, dabas elementiem un cilvēku. Dārzam ir jābūt gan estētiski baudāmam, gan arī funkcionālam. Tādēļ, lai arī cik dīvaini tas neliktos, apstādījumi – tas ir pats pēdējais solis dārza dizainā – kā glazūra uz kūkas. Bet tagad – par visu pēc kārtas…

 

Dārza dizains

 

1.SOLIS – APKĀRTĒJĀS VIDES NOVĒRTĒJUMS

Dārza dizains sākas ar plānojāmās teritorijas vides novērtējumu. Galvenie aspekti, kam pievērst uzmanību – pilsētvide vai lauku vide, reljefs, ūdeņu, mežu un citu dabas elementu tuvums, valdošie vēji, augsne, apgaismojums (saules, ēnas puses), lielie koki teritorijā un tās apkārtnē, esošās un plānotās būves, to stils, kaimiņos esošās un plānotās ēkas, sētas u.c. elementi, piebraucamais ceļš, pieejamās komunikācijas, teritorijai uzliktie ierobežojumi (aizsargājamās teritorijas, kultūrvēsturisks statuss utml.).

2.SOLIS – DĀRZA ZONĒJUMS

Līdzīgi kā mājās mums ir viesistaba, guļamistaba un bērnistaba, arī dārzā ir atpūtas zona, saimniecības zona, bērnu spēļu zona, priekšdārzs jeb reprezentatīvā zona u.c. Ir jāizplāno, kādas zonas dārzā būs aktuālas un kur tās atradīsies.

3.SOLIS – ESOŠO UN PLĀNOTO BŪVJU ANALĪZE, MAZĀS ARHITEKTŪRAS FORMAS

Priekšnosacījums dārza dizaina izstrādei ir apstiprināts ģenerālplāns ar ēku novietojumu un komunikācijām, vēlams arī topogrāfiskais plāns ar augstumu atzīmēm. Jāapzin, kādas būves teritorijā jau atrodas un kādas ir plānotas – parasti tā ir dzīvojamā ēka, saimniecības ēka (dārza šķūnītis), siltumnīca, auto novietne, pirts, āra virtuve. Kā arī citi dārza elementi – ugunskura vieta, dīķis, pergola, terase, voljērs, bērnu spēļu laukums u.c.

4.SOLIS – CIETAIS IESEGUMS

Kad ir zināms šo elementu izvietojums teritorijā, tad modelējam galvenos auto un gājēju ceļus, kuriem plānojam cieto iesegumu – bruģi vai citu segumu. Interesanti, ka mazos dārzos cietais iesegums ir vajadzīgs vairāk nekā lielos, jo zālājs izstaigājas ātrāk.

5.SOLIS – APSTĀDĪJUMU PLĀNOŠANA

Visbeidzot, kad nonākam līdz apstādījumiem un veidojam augu grupas, tad ir svarīgi ievērot augu savstarpējo saderību, prasības pret gaismu (saule, ēna, pusēna), augsnes mitrumu, sastāvu un pH līmeni. Veidojot kompozīciju, svarīgs ir augu lielums, forma un krāsa, kā arī atbilstība stilam un vietas mērogam. Ir labi zināt katra auga dekorativitāti dažādos gadalaikos. Piemēram, pārsvarā dekoratīvi stabilākas ir ziemcietes, kas zied vasaras otrā/rudens pusē. Pavasarī ziedošās ziemcietes visu savu spēku ir iztērējušas jau pavasarī un tad zaudē savu dekorativitāti uz atlikušo vasaras daļu. Tādēļ šādas ziemcietes labāk neplānot dobes pirmajos plānos. Piemēram, graudzāles ir dekoratīvas no vasaras vidus, cauru ziemu līdz pat pavasarim, kad tās ir jānogriež. Jārēķinās ar to, ka vairākus mēnešus paliks tukši laukumi, kamēr graudzāles ataugs no jauna.

 

Apstādījumu plānošana

 

Vai savu dārzu plānosiet paši, vai kopā ar profesionāli, pirms ķerties pie plāna, vajadzētu apdomāt atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kādos gadalaikos teritorijā uzturēsieties?
  • Cik auto ir nepieciešams novietot? Vai tiks uzņemti ciemiņi? Kur novietos auto?
  • Vai ģimenē aug bērni?
  • Vai ir mājdzīvnieki?
  • Vai būs sakņu dārzs? Augļu koki un krūmi? Siltumnīca?
  • Vai ir aktuāls dzīvžogs vienā vai vairākās teritorijas pusēs?
  • Kāds dārza stils patīk – vai dārzā vēlas redzēt pedantisku kārtību vai patīk mazliet mežonīga romantika?
  • Vai ir aktuāls dārza apgaismojums? Vai tikai funkcionāls vai arī dekoratīvs?
  • Vai tiks plānota laistīšanas sistēma?
  • Vai ir plānots zāles pļāvējs – robots?
  • Cik daudz laika varēs veltīt dārza ierīkošanai un kopšanai? Vai to darīs saviem spēkiem vai aicinās palīgā profesionāli?
  • Cik daudz finanses varēs atvēlēt dārza ierīkošanai?

 

Dārza dizains un apgaismojums

 

Mūsu video par dārza dizainu SKATIETIES TE.

Un atcerieties, ka labākie dārzi ir skaisti visos gadalaikos!

JARDI

SIA "JARDI", Reģ.Nr. 52103105721, ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) Nr. SKV-L-2023/17 par atbalsta saņemšanu komersantiem saskaņā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu „Starptautiskās konkurētspējas veicināšana”
SIA "JARDI", Reg. No. 52103105721, has concluded agreement with the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) no. SKV-L-2023/17 about receiving support for merchants under the European Regional Development Fund project "Promoting International Competitiveness"